header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto

Zaalhockey

 

Zaalhockey

Algemene informatie Zaalhockey

Binnen de Pelikaan proberen we zo veel mogelijk teams die dat willen te laten zaalhockeyen. Zaalhockey is niet verplicht maar wordt aangeboden aan alle ABCD jeugdteams en de E 8-tallen.

Inschrijven

Inschrijven voor zaalhockey doe je als team en loopt via de coach. Tijdens een wedstrijd mogen er maximaal 12 spelers meedoen. De coach en trainer van het zaalteam kunnen anderen zijn dan bij het veldhockeyteam. De basis voor een zaalhockeyteam is een veldhockeyteam, maar hierin kan in overleg van worden afgeweken.

Zaalhockeycontributie

Voor zaalhockey betaalt men een zaalhockeycontributie. Deze contributie (€70 met incasso voor seizoen 2023/2024) betaal je per persoon.

De contributie voor zaalhockey wordt aan het begin van het veldhockeyseizoen door het bestuur vastgesteld.

De contributie wordt voor een groot deel bepaald door de zaalhuur voor de trainingen en de zaalhuur voor de wedstrijden.

Locatie van trainingen en thuiswedstrijden

De vaste thuislocatie voor de trainingen en wedstrijden is Metsj Point, De Stok 12 in Roosendaal. Hier is 1 zaal beschikbaar.

Aan het begin van de dag moeten de balken worden gelegd en aan het eind van de dag weer opgeruimd (ook tijdens trainingsdagen). Voor de jongste teams is het noodzakelijk dat een paar ouders hierbij helpen.

Benodigde materialen

In de zaal speel je met een zaalstick (zelf te regelen) en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt. Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoentje aan je linkerhand (NB dat is een ander soort handschoentje dan handschoentjes die op het veld gebruikt worden en is verplicht!). Er wordt gewoon in het Pelikaan veldtenue gespeeld. Belangrijk is ook dat de keepers andere riempjes in hun klompen doen zonder gespen. Deze riempjes worden aan de keepers persoonlijk verstrekt.

Veiligheid

Veiligheid staat centraal bij het zaalhockey. De spelregels zijn hierop aangepast.

Zaalhockeycompetitie

De zaalhockeycompetitie begint het eerste weekend van december en loopt door tot aan de voorjaarsvakantie. De wedstrijden worden op zaterdag of op zondag gespeeld.

Meestal worden er drie wedstrijden per dag gespeeld – zgn drieluik voor de ABCD jeugdteams, 2 x 20 minuten en voor de E 8-tallen, 1 x 25 minuten. Dit is exclusief tijd nodig voor wisselen teams en rust *)

Competitie data 2023-2024

 

  • December: 02/03, 09/10, 16/17, 23/24
  • Januari: 06/07, 13/14, 20/21, 27/28
  • Februari: 03/04, 17/18

 

De organisatie van zaalhockey is anders dan van veldhockey.

 

  • Zaalhockeytrainingen en –wedstrijden zijn bij Metsj Point in Roosendaal.
  • Trainingstijden voor de zaal kunnen afwijken van de trainingstijden in het veld i.v.m. beperktere capaciteit.
  • Er wordt gespeeld in een 3-luik, waarbij het ontvangende team (A) de eerste wedstrijd en de laatste wedstrijd speelt. (A-B, B-C, C-A).
  • Het thuisspelende team verzorgt de zaalwacht. De zaalwacht houdt de tijd bij en ook de score.

 

Informatie avond

Voor de start van het zaalhockeyseizoen organiseert de zaalhockeycommissie een jaarlijkse informatie-avond over zaalhockey. Datum van deze bijeenkomst wordt t.z.t. bekend gemaakt.

Op deze avond wordt:

 

  • de basis van zaalhockey incl spelregels uitgelegd,
  • de taak van de coach en eventueel spelbegeleider voor E 8-tallen toegelicht,
  • toegelicht wat een zaaldienst inhoudt

 

Heb je nog vragen voor de zaalhockeycommissie? Wij zijn bereikbaar via het e-mail adres: [email protected]

Wil je meer weten over de spelregels en belangrijkste wijzigingen voor aankomend seizoen kijk dan eens op de site van de KNHB

 

*) onder voorbehoud van wijzigingen KNHB